Chotěšovská 30

Chotěšovská 30 je událost, na níž se pokaždé zúročí celoroční úsilí místního turistického odboru. Je nejen vyvrcholením turistické sezóny, ale současně i prezentací celé obce Chotěšov. Ta se má stále čím chlubit, protože než se jedna třicítka sejde s druhou, pokaždé tu najdete mnoho změn k lepšímu. Pochodu se zúčastňují turisté nejen místní a z blízkého okolí, ale přijíždějí sem i z daleka. Také letos začalo hemžení pořadatelů na místě startu v restauraci "Pod Klášterem" už před šestou hodinou ranní a nahlédneme-li do historie chotěšovského turistického odboru, bylo to již po třiačtyřicáté. Tento pochod má tedy dlouholetou tradici a stal se mezi turisty vyhledávaným.

Stejně jako v minulých letech, musel být "na place" jako první majitel restaurace "Pod Klášterem" pan Herbert Tuschl. Za startovními stoly seděla dlouhodobě osvědčená sestava Anička Rosenbergerová, Jana Hošková, Gerhard Taush, Eda Rosenberger, Vašek Bočan, Jarda Ret, Franta Vachan, Bohuslav Štěpánek, Jana Levorová, Božena Lässlerová a na vše bedlivým okem dohlížel předseda odboru Vašek Mičan. Premiérově se za pořadatelským stolem objevila Anička Balážová, odchovankyně chotěšovských TOMÍKŮ. Odstartovat tak velký počet účastníků a připravit pro ně diplomy je totiž docela pěkná fuška. Kontrolu na rozcestí "Za Hůrkou" zajišťovali Tomáš Váchal a Milan Hranák.

Před každým pochodem panuje mezi pořadateli značné napětí, protože špatné počasí nelze vykompenzovat ani sebelepším zázemím. Není to jen chotěšovské specifikum. Vzpomínám si na nestora líňských turistů Františka Brabce, který před "Líňským maratónem" rázoval ještě za šera po dvoře a starostlivě pozoroval oblohu. Chotěšov se tentokrát probudil do zamračeného rána, které nedávalo mnoho důvodů k optimismu. Vypadalo to, že začne pršet a i když se počasí přes den alespoň trochu umoudřilo, bylo to stále na vážkách. Účasti na pochodu letos nesvědčilo ani překrývání termínů turistických akcí, protože ve stejný den se konal oblíbený Klatovský karafiát. Ten tentokrát odlákal i některé stabilní účastníky Chotěšovské 30.

Pořadatelé připravili celkem 6 tras pro pěší a 4 trasy pro cyklisty. Letos byla použita varianta přes Křížový vrch. Padesátka měla jako obvykle obrátku v Bukové. I přes nejisté počasí se na startu sešlo celkem 450 účastníků. Snad nejpotěšitelnějším zjištěním bylo 85 účastníků na dětské trase. Že se odbor věnuje i výchově mladé generace, svědčí účast 10 dětí z "Asociace turistickým oddílů mládeže", tzv. aTOM pod vedením Jany Skořené. Nejstarším účastníkem byl devadesátiletý nestor chotěšovské turistiky Václav Kohout, který je stále plný elánu a aktivně se zapojuje do života odboru. Nejvzdálenější účastnicí byla paní Jaroslava Sůrová z Prahy. Nejmladšími byli v kategorii cyklo Petr Košt z Mantova a v kategorii pěší Anna Hesová z Chotěšova. Ani letos nechyběl tradiční účastník pochodu pan René Kazda z Řevnic se svými čtyřnohými kamarády - chodskými hraničářskými psy Vukem a Eliášem. I oni se v průběhu let stali neodmyslitelnou součástí Chotěšovské 30.

Chotěšovská 30 se mimo jiné vyznačuje i vynikajícím občerstvením na trase. Jen velmi těžko byste hledali v celé oblasti tak šikovná děvčata, jakými jsou při provozu bufetu Klára Hejlová a Hanička Seidlová. Protože provoz potřebuje i mužskou sílu a oheň na opékání špekáčků, nechyběli ani Jarda Seidl a Vlastík Hejl. Občerstvovací tým pod Křížovým vrchem tedy pracoval na plné obrátky.

Jako velmi prospěšné se ukázalo rozhodnutí pořádat chotěšovské pochody právě v restauraci "Pod Klášterem". Je tu vynikající zázemí nejen pro agendu startu a cíle, ale i pro rodiny s dětmi. A hlavně pro účastníky pochodu. Tady si mohou posedět venku až do pozdního večera, cyklisté si mohou zaparkovat kolo v areálu restaurace tak, aby na něho viděli, a ještě si při tom v klidu pohovořit s kamarády. Když ke všem těm kladům připočtu salonek, kde má odbor každý měsíc pravidelné členské schůze, musím uznat, že zázemí chotěšovského turistického odboru nemá chybu.

Je obecně známo, že život má své smutnější i veselejší stránky. Letos to bylo poprvé, kdy na přátelské posezení po skončení pochodu mezi nás na svém invalidním vozíku nepřijel dlouholetý člen našeho turistického odboru pan Jiří Zahradník. Je velká škoda, že nepřijede už nikdy. Říkám to úplně stejně každý rok, ovšem neumím jinými slovy vyjádřit skutečnost, že Chotěšovská 30 není jen obyčejný turistický pochod, nýbrž je to především společenská událost přesahující hranice Chotěšova. Akce, která ho zviditelňuje, akce pro děti i dospělé, kam se nejen místní, ale i lidé z daleka rádi vracejí a budou ještě dlouho vracet. Tak tedy "Ať žije 44. ročník Chotěšovské 30!"

 

Ing. Jan Hošek

Kalendář akcí