Cyklovýlet do ZOO (TOM)

 

Po víc než roce jsme se opět vydali na výlet na kolech. Jeho cílem byla myslivecká minizoo v Merklíně na Bijadlech.

 

Sešli jsme se v 8:30 u Restaurace pod Klášterem a i když bylo celkem chladné ráno sešlo se nás celkem 16. Čekala nás trasa 35 km a tak jsme bez otálení vyrazili. Vydali jsme se přes Mantov a Losinu směrem na Křížový vrch. Cestou jsme se napojili na zelenou turistickou značku, která nás vedla přes Černé vrchy až na okraj Horních Lažan, kde se naše řady rozšířily ještě o dva cyklisty, připojila se k nám totiž Hanka s Vašíkem, kteří startovali ze Stoda. V Horních Lažanech jsme u lavičky s jelením sousoším udělali první zastávku na malou svačinu a při tom rozebírali Vaškův karambol na blátivé cestě, kdy jen tak tak udržel rovnováhu.

 

Z Lažan nás dále provázela zelená značka až k rozcestí bývalý Zlom. Odtud jsme se vydali na louku nad Zemětice, kde se staví nová rozhledna. Pod rozhlednou Vašek píchl duši na svém nové kole. To znamenalo menší zdržení, které jsme si zkrátili na dětském hřišti v Zeměticích. Po opravě jsme byli všichni komplet a naše kola opět dala do pohybu a za chvíli už byla zdálky vidět ZOO - hlavní cíl našeho výletu.

 

Po příjezdu do ZOO následovala odborná prohlídka a zajímavé informace z mysliveckého života a života různých lesních zvířat. Také nás pan průvodce provedl historií zemědělství, kovářství, truhlářství a ukázal nám tehdejší vybavenost kuchyně. Byla to zajímavá prohlídka věcí, které používali či ještě používají naši dědové či babičky. Po prohlídce následovalo rozdělání ohně a opékání buřtů, pro které bylo třeba nejprve dojet do Merklína. Tohoto úkolu se ochotně ujala Hanka, za což jí srdečně děkujeme. Po chvilce už všichni měli buřty na opékacích vidličkách. Buřty se všem povedli, žádný neskončil v ohni a všem moc chutnalo a my s příjemným pocitem v bříškách opouštíme Bijadla, tentokrát už bez Hanky a Vašíka, ti odjeli k dědovi Jardovi do Čelákov.

 

Další jízda vedla po modré turistické značce na Radost, odtud k rozcestníku Kravařka, kde měl další účastník malou kolizi a po náročném stoupání jsme se dostali k hájovně na Vytůni. Stoupání bylo celkem náročné a tak nám přišel vhod Vaškův košík na kole, kam jsme odhodili již nepotřebné bundy a mikiny. Potom jsme pokračovali po žluté turistické značce přes Trný až na Hůrku, kde jsme žlutou značku vyměnili za červenou, která nás přes Líšinské jezírko dovedla do obce Líšina.

 

Tady jsme v hospodě načerpali tekutiny a síly a vydáváme se na poslední část dnešního výletu. Stále po červené jedeme do mírného kopce do osady Maškrov a odtud se dáváme směrem na Křížový vrch. Cestou ke Křižáku se začal navyšovat počet kolizí, bylo jich celkem 6, ale nic se účastníkům naštěstí nestalo. Od rozcestí pod Křížovým vrchem už nás čekala jen příjemná cesta z kopce až do Losiné, odkud se už každý vydával k domovu a zaslouženému odpočinku.

 

Celkově se cyklovýlet velmi povedl, všichni jsme dorazili ve zdraví domů a počasí nám vyšlo na jedničku. Celý výlet s námi absolvoval i jeden tatínek, kterému se líbila trasa i organizace a to vždycky potěší.

Fotografie z výletu jsou k vidění ZDE.

 

Vašek a Jana

 

 

Kalendář akcí