Co dělali TOMíci o jarních prázdninách?

O jarních prázdninách pořádal turistický oddíl mládeže hned dvě akce.

Na první pochod jsme se vydali hned v pondělí 3. března. Sešli jsme se na nádraží a odjeli vlakem do Stoda. Tady jsme si podle turistického ukazatele vybrali, jakou cestou se dostaneme zpátky do Chotěšova. Zvolili jsme trasu po červené turistické značce, a tak jsme nejprve přešli přes celý Stod a na jeho konci pokračovali dál směrem k Novému mlýnu. Zde jsme si pod Šibeničním vrchem udělali první svačinovou přestávku a z informační tabule si přečetli něco z historie tohoto tajemného místa. Naše další kroky vedly na Vrabinu. Na okraji lesa jsme využili dřevěné posezení a protože svítilo krásně slunce, zdrželi jsme se tu o něco déle. Po odpočinku jsme mírným stoupáním pokračovali až na rozcestí pod Křížovým vrchem, kde jsme se opět zdrželi, protože jsme stavěli myší domečky. Poté co jsme dokončili naše stavební díla, vydali jsme se po zelené turistické značce směrem k Chotěšovu. Cestou jsme ještě hráli na schovávanou a užívali si příjemného jarního počasí.

Na další vycházku tomíci vyrazili v pátek 7. března. Opět jsme se sešli na nádraží v Chotěšově, tentokrát jsme však jeli vlakem na druhou stranu, a to do Nýřan. Z nádraží jsme šli po žluté turistické značce, kterou jsme ale za chvíli opustili a celý dnešní pochod pokračovali po vlastní trase. Nejprve jsme došli na okraj Nýřan a na první křižovatce odbočili vlevo směrem na Humboldtku. Vzhledem k tomu, že byla mlha, která by se dala krájet, bylo trochu obtížnější najít tu správnou odbočku vpravo, ale nakonec jsme to zvládli a po příchodu na Humboldtku jsme pokračovali vpravo kolem železniční vlečky vedoucí k bývalé Tesle. I my jsme po chvíli přišli k areálu bývalého závodu Tesla a udělali jsme si tady první svačinu. Po posilnění jsme pokračovali vlevo po asfaltové cestě přes Větrnou jámu a Jetelový vrch. Cesta nám pěkně utíkala, vyprávěli jsme si různé zážitky a než jsme se nadáli, vyšli jsme z lesa nad Hoříkovicemi. Místní autobusovou zastávku u kapličky jsme využili k další svačině a potom pokračovali dál po louce do Týnce. Tady už nebyly po mlze ani památky a bylo opět krásné jarní počasí. Z Týnce už to byl jen kilometr, a tak jsme za 20 minut přišli do Chotěšova a ještě stihli být doma na oběd.

Myslím si, že se obě akce vydařili. Bylo krásné počasí, dozvěděli jsme se nějaké novinky a trochu jsme pobyli na čerstvém vzduchu. Jediné, co mi tento pocit kazí, je účast, která nebyla moc hojná. V pondělí se zúčastnili 4 tomíci a v pátek jen dvě nejodvážnější pochodnice. Tak doufám, že se to na příští akci změní a vyrazíme zase v pořádném počtu.

Fotografie z obou akcí jsou k vidění ZDE.

Jana

Kalendář akcí