Cyklovýlet na Zlom (TOM)

I když jsme turistický oddíl, tak jsme v sobotu 2. května vyrazili na cyklovýlet. Ještě než se bude konat Chotěšovská 30, bylo třeba zkontrolovat místní trojúhelníčkové značení, a tak jsme spolu s Vaškem Mičanem vyrazili na průzkum.

Sešli jsme se na chotěšovském náměstí a i přesto, že to s počasím nevypadalo moc lákavě, sešlo se nás na startu 15. Hned na začátku jsme se rozdělili do menších skupinek, abychom na silnici nepůsobili řidičům nějaké nepříjemnosti a mohli jsme vyrazit. První zastavení bylo u Vachtlova mlýna, kde už byli někteří z nás, vzhledem k blátivé polní cestě, docela špinaví a také se zde byl první a naštěstí i poslední pád dnešního výletu.

Dále jsme pokračovali do Vstiše. Možná je to neuvěřitelné, ale i tady se nám povedlo trošku zabloudit, ale po chvilce jsme se vzpamatovali a pokračovali kolem Kasteleckého rybníku směrem k větrolamu. Za větrolamem jsme chvíli jeli po silnici Dobřany – Černotín a po minutí kravína jsme odbočili vlevo na polní cestu, která nás dovedla až do Dnešic.

Na dnešické návsi jsme si u hasičské zbrojnice udělali přestávku na svačinu a také jsme čekali, až nás dojedou Vaškové (Mičan a Bočan), kteří opravovali značení. Po posilnění jsme pokračovali do Přestavlk, kolem Mlýnského rybníku a rybníku Jordán až na Zlom, kde končí místní trojúhelníčkové značení a napojuje se na zelenou turistickou značku.

My jsme taky pokračovali po zelené směrem na Křížový vrch. Nejprve jsme přijeli do Dolních Lažan, kde jsme během chvilky opravili menší problémy s kolem a mohli jsme pokračovat dál do kopce do (Horních) Lažan. Na okraji Lažan jsme si udělali větší svačinu, protože se blížilo poledne a my jsme se museli posilnit před vrcholovým stoupáním. Nejvíce nás tady asi zaujalo sousoší štvanice jen tak postavené na stole, u kterého jsme svačili. Také jsme zde vytáhli mapu a podívali jsme se, kudy jsme už jeli a co nás ještě čeká.

Před námi byla náročná část trasy, ještě trochu znepříjemněná blátivou lesní cestou, a to kopce pod Křížovým vrchem. I když to vypadalo, že přes množství bahna se nebudou moci kola ani točit a někteří vypadali na umření, nakonec jsme to zvládli a za chvíli už byli u zastřešeného odpočívadla pod Křižákem.

Těm kterým náročný terén a příjezd pod Křižák nestačil, mohli si zkusit vyjet až nahoru k rozhledně. Našli se sice jen dva odvážlivci, ale skutečně zvládli vyjet až k rozhledně. My ostatní jsme raději odpočívali dole a dojídali poslední zbytky svačiny. Z Křižáku se už jelo dobře. Cesta byla téměř pořád z kopce a navíc začalo vylézat i slunce, takže přijezd přes Losinou do Chotěšova jsme měli se vší parádou.

Fotografie z výletu jsou k vidění ZDE.

Jana

Kalendář akcí