Do Berouna za Dědem a medvědy (TOM)


Po velmi dlouhé době jsme se vydali na pochod do jiného kraje. Vybrali jsme si kraj Středočeský a konkrétně město Beroun a jeho okolí. Na tuhle akci se nás sešlo celkem 8 turistů - 3 dospělí a 5 malých "boroviček". Byla to celkem pěkná účast, protože počasí kolem 30 stupňů táhlo spíše k vodě než do kopců a také se v Chotěšově konal Dětský den.


Jeli jsme tentokrát o něco dříve než obvykle, a to vlakem v 6:18, abychom stihli v rozumném čase spoj na Beroun. V Berouně jsme si řekli plán našeho výletu a už nám nic nebránilo se napojit na turistické značení, po kterém nás první ranní paprsky doprovodily na náměstí. Tady jsme po pomoci z infocentra nabrali správný směr a za příjemného osvěžení ledovou tříští nás modrá TZT, po níž naše putování z náměstí začalo, vedla kolem kaple u Studánky, kde byla první zastávka po namáhavém výstupu.


Od kaple u Studánky nás začalo trochu trápit kručení v žaludku, a tak po vzájemné poradě jsem si stanovili velkou svačinu až na rozhledně Děd. Naštěstí to už byly jen 2 km a tak nikdo naštěstí po cestě hlady neumřel. Cesta nám za asistence krásného slunečného počasí rychle utíkala a zanedlouho před námi stála malá, ale pěkná rozhledna na Dědu vysoká 12 m v nadmořské výšce 492 m. n. m. Tato rozhledna je vůbec první rozhlednou postavenou Klubem českých turistů v roce 1893. Po prozkoumání a výstupu na rozhlednu, přišla očekávaná svačina. Po posílení našich svalů jsme definitivně Děd opustili.

 

Od rozhledny nás chvíli provázela zelená TZT, kterou jsme opustili hned po 500 metrech na rozcestí zvané Rozcestí pod Dědem, kde na nás čekala červená TZT a také jsme zde doplnili tekutiny, abychom měli pravidelný pitný režim. Po červené naše kroky vedly z části po naučné stezce Talichovým údolím, takže jsme se dozvěděli i nějaké zajímavé informace. Také nás čekalo brodění přes vodu, které všichni zvládli bez problémů. Za chvíli nás už vítala cedule Beroun a nás už zajímalo jen občerstvení a výstup do medvědária, kde našli svůj domov známí medvědi Vojta, Kuba a Matěj z večerníčku Václava Chaloupky. Vše jsme hravě našli a po absolvování několika schodů a kopce, na kterém jsou medvědi umístěni, jsme stáli u výběhu, ale bohužel bylo medvědům horko a byli zalezlí.

 

Když už jsme vylezli na Městskou horu navštívili jsme také rozhlednu, která je na tomto kopci umístěna. Rozhledna se jmenuje stejně jako kopec, na němž stojí - Městská hora a tudíž výhled byl převážně na město Beroun. Po cestě z rozhledny jsme ještě jednou skočili podívat k medvědímu výběhu, abychom zjistili jestli už nějaký méďa vylezl z brlohu. Na podruhé jsme měli štěstí a jeden medvěd se přece jen na nás přišel podívat. Od medvědů jsme se znovu dostali na náměstí a vyhledali stánek s ledovou tříští a zmrzlinou. Do odjezdu vlaku nám ještě zbylo hodně času a tak následoval třicetiminutový rozchod, během kterého jsme zkontrolovali sortiment krámků a infocentra. Potom už následovala jen cesta vlakem, nejdřív rychlíkem do Plzně a pak "žralokem" do Chotěšova, kde definitivně skončilo naše celodenní putování.

Fotografie z výletu jsou k vidění ZDE.

Vašek a Jana.


Kalendář akcí