Křižíkovou cestou

V sobotu 7. března 2015 jsme vyrazili vlakem do Pačejova. Odtud jsme šli po zelené TZT přes Milčice a po hrázi 60 hektarového Myslívského rybníka jsme došli do Myslíva. Při stoupání do Myslíva se konečně přehouplo sluníčko přes hradbu mraků, tak jsme neodolali a na návsi pod kostelem Nanebevzetí panny Marie jsme rozbalili svačinu a pročítali naučné tabule o zdejším významném obyvateli, básníku Ladislavu Stehlíkovi, ale i o přírodním parku Plánický hřeben a o historii Myslíva.

Pak jsme pokračovali přes Nehodív, za kterým se nachází bývalý mramorový lom, a dále pak kolem vrcholu Stírka (706 m.n.m.) do vesničky Pohoří. Tady jsme si prohlédli krásnou roubenku U Primasů, ve které přebýval v roce 1856 těžce nemocný J. K. Tyl. Pokochali jsme se výhledem na šumavské vrcholy, a pak jsme pokračovali neznačenou lesní cestou přímo k přírodní památce Velký kámen. Od Velkého kamene už jsme pokračovali po červené TZT, která se jmenuje Křižíkova cesta. Tento název dostala díky mamince Františka Křižíka, rodáka z Plánice, která mu údajně po této cestě nosila zásoby potravin do Prahy, kde studoval.

Po ní jsme šli přes Kákov, okolo přírodní památky V Houlištích a přes Kozlovice až do Nepomuka. V Nepomuku jsme se rozhodli pro občerstvení v restauraci Sokolovna a pak už jsme se jen pomalu přesunuli k nádraží ve Dvorci, kde naše dnešní 26 km dlouhá trasa končila.

Fotografie z výšlapu jsou k vidění ZDE.

Tomáš


Kalendář akcí