Přijdeme na Buben? (TOM)

Pochod na zříceninu hradu Buben jsme měli v plánu už dlouho, ale pořád byly na programu nějaké jiné akce, takže jsme vyrazili až teď a nejen kvůli počasí to byl skutečně povedený pochod.

Sešli jsme se na nádraží v Chotěšově a počkali na „žraloka“, který nás odvezl na hlavní plzeňské nádraží. Tady jsme měli jen 15 minut na přestup, takže byla jen rychlá návštěva pekárny a pak už honem na vlak.

Když jsme vystoupili v Plešnicích, největším problémem bylo vymotat se z nádraží. Kvůli budouvání rychlostního koridoru je zde několik podchodů, které na první pohled připomínají bludiště, ale cestu ven jsme úspěšně zvládli a hned u nádraží našli modrou turistickou značku, po které půjdeme celý dnešní pochod. Buben je od Plešnic vzdálen asi jen 2 km, takže jsme se hned vydali na trasu. Zajímavostí při cestě ke zřícenině bylo překonání brodu. Mohli jsme sice použít nedalekou lávku, ale my jsme se ničeho nezalekli a potok bez větších problémů přebrodili.

Na Bubnu jsme byli překvapeni jeho velikostí a při prohlídce jsme ve sklepení potkali popíjející hradní pány a ve výklenku ve zdi objevili tajemnou truhličku. Nakonec se ukázalo, že truhlička slouží jako úložiště pro návštěvní knihu, do které jsme se hned zapsali, aby nám každý věřil, že jsme hrad skutečně navštívili. Po malém občerstvení jsme ještě vystoupali na zbytky hradní věže a pak už pokračovali dál.

Dnešní trasa vedla většinou lesními a polními cestami, a tak než jsme narazili na nějakou další vesnici, museli jsme ujít asi 5 km. Cestou jsme například narazili na poměrně velké mraveniště, u kterého jsme se zastavili a pozorovali jak se jeho obyvatelé radují z prvních jarních paprsků.

Po příchodu do Myslinky jsme na rozcestníku zjistili, že do Tlučné to jsou už jen 4 km a my máme ještě víc jak 2 hodiny čas, a tak nic nebránilo tomu, zadovádět si na místní návsi na dětském hřišti. Z Myslinky jsme pokračovali opět přes les po modré značce. Cestou jsme si zahráli několik soutěží, na mapě si ukázali, kudy jsme dneska vlastně pochodovali a tak není divu, že nám cesta opravdu rychle utekla a za chvíli už jsme přicházeli do Tlučné.

Do odjezdu vlaku zbývala ještě téměř hodina. To nám ale vůbec nevadilo, protože v blízkosti tlučenského nádraží se nachází poměrně nové dětské hřiště, a tak bylo úplně jasné, jak vyplníme zbývající čas do odjezdu vlaku.

Fotografie z výletu jsou k vidění ZDE.

Jana

Kalendář akcí