Rekordní Chotěšovská 30 nejen očima účastníků


Máme za sebou další ročník Chotěšovské 30. Tentokrát nechám hodnocení na jednom z účastníků. Tak si pěkně počtěte. Na konci najdete statistiky pochodu a odkazy na několik fotogalerií.


Chotěšovská 30 očima jednoho z účastníků pochodu: "Každý člověk má v životě místa, kam se i po mnoha letech rád vrací. Pro mne je jedním z takových míst právě Chotěšov s dominantou kláštera a domky, rozsetými v zeleni stromů. Když dnes přijdu do Chotěšova, jako by se pro mne zastavil čas. Vidím všechno tak, jak to bylo před mnoha lety a vidím i lidi, kteří tam tehdy žili. Chotěšovská třicítka je proti jiným pochodům již na první pohled výrazně odlišná. Členů oddílu tam není mnoho, avšak všichni jsou aktivní, pravidelně se scházejí, jezdí na společnou dovolenou, navzájem si rozumějí, krátce řečeno je to jedna rodina a v Chotěšově to žije. Už v roce 2008, kdy jsem šel v Chotěšově padesátku poprvé, připadal jsem si jako mezi svými.

Vnímavý turista vám jistě potvrdí, že je mnoho pochodů, kde přijdete na start, převážně umístěný v nehostinných prostorách nádražních čekáren a končících v přeplněných hospodách, jejichž kapacita je mnohonásobně menší, než počet účastníků pochodu. Většinou ve vás nezůstane vzpomínka ani na pochod, ani na pořadatele, kteří vás ničím nezaujali. Chotěšovská třicítka však není jen obyčejný turistický pochod. Je to především společenská událost přesahující hranice Chotěšova, je to akce, kam se i lidé z daleka rádi vracejí a budou ještě dlouho vracet. Byl jsem nesmírně rád, že letošní jedenačtyřicátý ročník se probudil do krásného slunečného rána. Byla to zcela jistě odměna pořadatelům, za velké množství práce, které bylo potřeba předem udělat. Dobře připravené a značené trasy, vedoucí rozkvetlou krajinou, dávaly předpoklad hojné účasti, a proto již od samého rána bylo v prostoru startu a cíle velmi živo. Zkrátka nepřišli účastníci ani z hlediska gastronomie, protože na kontrolním stanovišti pod Křížovým vrchem byl již tradičně dobře zásobený bufet. Nechybělo ani ohniště na opékání špekáčků, takže nejen v prostoru startu a cíle, ale i kolem bufetu to bylo jako v úle.

Obavy z nízké účasti kvůli odpolednímu hokejovému utkání se ukázaly, jako neopodstatněné o čemž svědčí přítomnost 583 účastníků, která je současně i novým rekordem Chotěšovské třicítky. Protože chotěšovský odbor turistiky nalezl dobré zázemí v Restauraci pod Klášterem, byl ve venkovních prostorách restaurace umístěn velkoplošný televizor, kde mohli účastníci pochodu nejen odpočívat a občerstvit se, nýbrž i sledovat hokejové utkání. Nevzpomínám si, že bych na nějakém jiném pochodu zažil takový servis a proto není divu, že venkovní prostory restaurace zůstaly zaplněny do pozdních večerních hodin. A protože po tak úspěšném pochodu nesmí chybět ani legrace, pořadatelé si ještě na závěr stačili zasoutěžit v chůzi na chůdách.

Chotěšov jsme večer opouštěli nejen s dobrým pocitem v srdci a také s předsevzetím, že za rok zcela jistě přijedeme zase. Tak tedy ještě jednou, moc děkujeme!!!!!"


Teď trochu statistiky:

Pěší trasy:

3 km                          78

12 km                        73

15 km                      150

25 km                        29

35 km                          9

50 km                          5

Cyklotrasy:

30 km MTB             114

50 km MTB               48

40 km silnice            34

70 km silnice            15

a k tomu 28 pořadatelů, tj. celkem 583 účastníků!


Tímto děkujeme všem, kteří přišli a těšíme se na další shlédání na některé z příštích akcí, které budeme pořádat.


Fotografie od pořadatelů jsou k vidění ZDE.

Další fotogalerie: DĚTSKÁ TRASA, 35 km TRASA a 50 km TRASA.


KČT odbor Chotěšov


Kalendář akcí