Třemšín v podzimním slunci


V sobotu 31. října 2015 jsme se vydali do Míšova. Míšov je malá obec uprostřed Brd. Na sever od Míšova je zatím vojenský újezd, kam je omezená možnost vstupu a na jih od obce je přístupná část Brd s nejvyšším vrcholem jižní části, Třemšínem. A to byl i náš cíl.


Vyrazili jsme po zelené směrem na Křtí a odtud po žluté TZT k Dívčí studánce. Od té jsme po neznačené cestě šli k rozcestí Pod Maráskem a cestou se zastavili také u Dřevorubecké studánky. Pak už jsme pokračovali po zelené TZT k vyhlídce ze skály Nad Maráskem. Po krátké pauze jsme pokračovali po žluté TZT kolem lovecké chaty Moricka k rozcestí Dlouhá, odkud jsme šli po červené TZT. Prošli jsme okolo skalnatého vrcholu Nahořov a při výstupu na samotný Třemšín jsme se ještě zastavili u Třemšínské studny (která byla ale bohužel vyschlá) a prozkoumali partyzánský kryt z 2. světové války.


Pak už jsme se ocitli přímo na vrcholu Třemšín. Nejprve jsme si prohlédli kapličku a přečetli si pár informací z informačních tabulí, a pak už jsme využili jeden z přístřešků k doplnění energie na cestu zpět do Míšova. Po občerstvení jsme prošli místy, kde stával hrad Třemšín a donedávna také dřevěná rozhledna, která už byla veřejnosti nebezpečná a proto i nepřístupná. Teď už tu ze země vykukují jen čtyři uříznuté kůly.


V cestě jsme pokračovali po žluté TZT, která vede po hřebeni na sever. Prošli jsme kolem kamenného pole pod Třemšínem, a pak malebnou a v podzimním slunci i krásně vybarvenou krajinou přes vrcholy Křemel a Hřebence až k tvrzišti Hengst. Tento úsek byl určitě nejhezčí částí celé trasy. Od tvrziště už jsme pomalu klesali k lovecké chatě Roubenka, a pak zase mírným stoupáním k přírodní rezervaci Getsemanka. Po překonání menšího hřebene jsme odbočili ze žluté TZT na neznačené lesní cesty směrem zpět k Míšovu. Ale na každé křižovatce lesních cest nás bezchybně naváděly dřevěné směrovky ke Grilu Míšov.


Po chvíli už jsme kráčeli okolo prvních chalup v Míšově. Zastavili jsme se ještě u ohrady, kde se pásl skotský náhorní skot, a pak už jsme se vrátili zpět k autu a naše trasa byla u konce. Krásný podzimní den v krásných smíšených lesích okolo Třemšína nás nalákal na další výpravy do Brd, kde budeme brzy hledat staronové lesní cesty vhodné pro nové turistické trasy, které povedou bývalým vojenským újezdem.

Fotografie z trasy naleznete ZDE.


Tomáš



Kalendář akcí