Výlet do "Horšáku" (TOM)


První letošní výlet, který se konal v sobotu 16. ledna, nás zavál do okresu Domažlice do Horšovského Týna. Za lehce mrazivého počasí jsme se sešli v 7:30 na nádraží v Chotěšově. Sešlo se celkem 15 turistů - 3 dospělí a 12 malých tomíků. Z Chotěšova jsme jeli do Staňkova, kde jsme přestoupili na motorák, který nás dovezl až do Horšovského Týna.


Zde začalo naše putování. Nejdříve jsme se u mapy poradili o tom, jaká zajímavá místa v okolí Horšáku navštívíme a potom se po zelené turistické značce vydali k poutnímu kostelu svaté Anny. Zde následovala malá svačina a samozřejmě nemohlo chybět důkladné prozkoumání celého areálu. Našim dalším cílem byla vyhlídková věž v zámeckém parku.


Cestou zpět do města jsme šli po louce kolem řeky Radbuzy. Tady jsme využili sněhové nadílky a tak přišlo na řadu klouzání a koulování. Než jsme došli do parku, zastavili jsme se ještě v obchodě pro nějaké dobroty. Na začátku parku jsme narazili na žlutou turistickou značku a po krátkém stoupání jsme se dostali k hradbám zámku, kde následovala 2. svačina. Po posilnění a doplnění pitného režimu jsme znovu využili sněhovou nadílku a zahráli si na stopaře. Rozdělili jsme se na tři skupiny, které se navzájem stopovaly a všichni jsme se museli dostat k vyhlídkové věži. Všichni jsme stopovaní zvádli a v plném počtu jsme se sešli na vyhlídce. 


Počasí nám přálo, takže jsme viděli Český les s nejvyšším vrcholem Čerchov a dokonce jsme dohlédli i k našim německým sousedům. Také jsme na tomto místě pasovali nováčky na řádné členy turistického oddílu mládeže Borovice Chotěšov.  Po této slavnostní chvilce jsme se vydali na druhý konec parku, kde jsme objevili pěkně upravenou studánku a po chvíli také umělou jeskyni. Cestou zpět k zámku jsme si u zámeckého rybníku udělali poslední sváču a komu ještě nějaké jídlo zbylo, podělil se o něj se zámeckými kachnami.


Do odjezdu autobusu nám ještě zbýval nějaký čas, a tak jsme se zašli podívat na náměstí, kde jsme se u informační tabule dozvěděli něco málo z historie zámku a města a poslechli si zajímavé pověsti, které se k jejich historii vztahují.

Potom už jsme se vydali na autobusovou zastávku a nechali se odvézt do Chotěšova.


Fotografie z výšlapu jsou k vidění ZDE.


Jana


Kalendář akcí