Výstup na Chlum (TOM)

Po delší době jsme se vydali na známou plzeňskou rozhlednu postavenou v roce 1929 ve výšce 416 m. n. m., a to na Chlum.

Sešli jsme se netradičně v neděli 11. dubna tradičně na nádraží v Chotěšově a "žralokem" odjeli do Plzně. Po vystoupení z vlaku nesměla samozřejmě chybět návštěva nádražní pekárny a pak už jsme vyrazili na trolejbus, kde jsme úplně nečekaně potkali chotěšovského turistu pana Slávu Štěpánka. Bohužel už měl na neděli jiné plány, a tak se k nám nepřidal.

Trolejbus č. 16 nás odvezl až na konečnou na Doubravku, odkud jsme se po červené značce vydali směr Chlum. Značku jsme ale po chvíli opustili a pokračovali lesními cestami, abychom nebyli na rozhledně tak brzo a také, abychom vůbec něco ušli, protože cesta na Chlum a zpátky je docela krátká.

Po příchodu k rozhledně všechny na první pohled zaujala poměrně velká prolézačka, kterou jsme hned vyzkoušeli a dlouho se od ní nemohli odtrhnout, pak ale děvčata objevila stánek s občerstvením a pěkného pana prodavače, a tak nechala prolézačku prolézačkou a neváhala nákupem ve stánku utratit téměř veškeré úspory.

Potom už následoval samotný výstup na rozhlednu. Nejprve jsme museli zdolat 121 schodů a pak se nám díky krásnému počasí naskytl hezký výhled na Plzeň a široké okolí. Samozřejmě jsme se nezapomněli zapsat do návštěvní knihy, aby každý úvěřil, že jsme vrchol zdolali.

U rozhledny jsme se ještě posilnili na další cestu a pak se vydali po zelené značce do Bukovce. Tady jsme si z informační tabule přečetli něco z historie a také nějaké zajímavosti ze současnosti. Také jsme tady narazili na pěknou asfaltovou cyklostezku a po ní došli až zpátky na Doubravku. Odtud nás opět odvezl trolejbus až k nádraží, kde nás čekal asi nejlepší zážitek dne, a to jezdící schody.

Fotografie z výšlapu jsou k vidění ZDE.

Jana

Kalendář akcí