Značkařský průzkum v Brdech


V listopadu 2015 byl konečně zahájen průzkum navrhovaných TZT ve vojenském újezdu Brdy. Pod plzeňský kraj by mělo připadnout pět nových tras s celkovou délkou 38 km. Naše skupina prováděla průzkum plzeńské části páteřní červené TZT v úseku Míšov - Tři Trubky.


Trasa povede okolo vrcholu Teslín, kde měl stát známý americký radar. Pak pokračuje dolů k Hořejšímu padrťskému rybníku. Cestou míjí zbytky kláštera Teslíny se dvěma rybníčky na Zlatém potoce. Trasa prochází přímo okolo hráze Hořejšího padrťského rybníka a pokračuje stále rovně až k hrázi Dolního padrťského rybníka. Pokračuje ještě stále rovně místy, kde stávala ves Padrť. Dnes tu najdete jen několik malých rybníčků. Pak se trasa stáčí doprava okolo bývalé vsi Zadní Záběhlá a pokračuje stoupáním do sedla mezi vrcholy Kočka a Malý Paterák. Pak už trasa klesá lesem až na louku zvanou Tři Trubky, na které dřív stála hájovna.


Kromě této páteřní trasy jsme ještě prošli krátkou trasu z Teslín ke zbytkům kláštera Teslíny. Trasy vedou většinou po asfaltových nebo zpevněných cestách a budou vhodné hlavně pro cyklisty a pro milovníky delších tras (min. 25 km).


Ovšem než budeme moci trasy proznačit, musí náš návrh značených tras schválit nově vzniklé CHKO Brdy. Takže nezbývá, než doufat, že vše půjde co nejrychleji.


Fotografie z Brd si můžete prohlédnout ZDE.


Tomáš


Kalendář akcí