Zoologickou zahradou (TOM)


Naše další poutování, na které jsme se vydali v sobotu 30. května 2015 nás po několika letech zavedlo do plzeňské ZOO. Jeli jsme ráno vlakem z Chotěšova za pěkné účasti 12 dětí a 3 dospělí až do vlakové stanice Plzeň - Jižní Předměstí, kde jsme vystoupili a vydali se ulicemi města směrem ke Kalikovskému mlýnu na část trasy, jež se jmenuje Kilometrovka. Je to alej starých stromů (některé staré přes 200 let), a jak už sám název napovídá, alej je dlouhá jeden kilometr. My jsme však nešli celý kilometr a asi v polovině jsme odbočili směrem k ZOO.


U vstupu jsme se dozvěděli velmi příjemnou informaci. Vzhledem k tomu, že se slavil v ZOO den dětí, tak ty děti, které před vstupem namalují obrázek nějakého zvířátka mají vstup zdarma. Samozřejmě jsme nezůstali pozadu a za chvíli se na stolcích proháněly výtvory malých turistů v podobě žiraf, hadů a dalších zástupců říše zvířat.

 

My dospělí jsme měli smůlu, na nás se tato výhoda nevztahovala a tak nám nezbývalo nic jiného než zaplatit vstupné u kasy, a pak nám nic nebránilo pozorovat všechna možná zvířata, i přes slabší déšť, který nás provázel už od vlaku. V areálu ZOO jsme se rozdělili na 3 skupiny, abychom si mohli lépe vše prohlédnout a nemotali se jeden druhému pod nohy. Vždy jsme si určili čas a místo srazu, abychom zkontrolovali jestli jsme ještě stále všichni a nebo už někdo skončil jako krmení pro dravou zvěř. Kolem půl jedenácté jsme se všichni sešli u pavilonu tučňáků, kde bylo 1. setkání všech tří skupin a zároveň svačina se vším všudy.

 

Poté se všechny skupiny opět rozprchly a postupně si prohlédly pavilony Amazonie, Afrika v noci, Svět v podzemí (v tomto pavilonu si bylo možno také prohlédnout uniformy a jiné věci z 2. světové války a venku všechno bedlivě střežil tank M4 Sherman), Tropický pavilon, Japonské zahrady a přes Šumavu a kolem České řeky se pomalu ale jistě zase všechny skupiny sešly na statku Lüftnerka.


Na statku byla přestávka na další svačinu, protože se pomalu přiblížilo poledne. Od statku už jsme pokračovali všichni společně. Prohlédli jsme si výběh s medvědy a poté jsme pospíchali na krmení žiraf v přímém přenosu. Bylo to celé velmi zajímavé, překvapilo nás například zjištění, jaké úsilí dalo pracovníkům ZOO dostat žirafy právě do té plzeňské nebo také jak dlouho bude ještě trvat než mezi sebou „žirafáci“ snesou nějakou samičku a budeme se moci všichni těšit na nový žirafí přírůstek. Naše další kroky směřovaly k dalšímu živému krmení, a to hrošíků liberijských. Odtud už jsme se museli pomalu vydat k východu, abychom stihli zpáteční vlak.


Po odchodu ze ZOO jsme šli opět Kilometrovkou na Jížní Předměstí, kde nám zbyla ještě chvíle času na sdělení dojmů a domluvení dalšího výletu, na který vyrazíme příští sobotu. Vyrazíme do Berouna navštívit medvědy z večerníčku. Do Chotěšova jsme přijeli kolem půl čtvrté a snad všichni měli dobrý pocit z příjemně prožité soboty.


Fotografie z výletu jsou k vidění ZDE.

Vašek a Jana

Kalendář akcí