Cesta do Stříbra (TOM)

V sobotu 30. srpna 2014 jsme se vydali na náš poslední prázdninový výlet. Tentokrát byla naším hlavním cílem štola Prokop ve Stříbře.

Sraz byl v 8:10 na nádraží v Chotěšově, nejprve to vypadalo s účastí všelijak, ale nakonec se nás sešlo celkem šest. Po příjezdu do Plzně jsme zjistili, že než nám pojede vlak do Stříbra, máme ještě víc než hodinu čas, a tak jsme vymýšleli, co podnikneme. Nakonec jsme se rozhodli navštívit Mikulášský hřbitov, kde je pohřbeno několik slavných osobností, které jsou různým způsobem spojeny s Plzní jako například J. K. Tyl nebo Emil Škoda. Zastavili jsme se také na nově opraveném Mikulášském náměstí, kde jsme si v blízkosti fontány udělali první malou svačinu. Pak jsme se vrátili na nádraží, protože se už konečně blížil čas odjezdu vlaku do Stříbra. Jaké bylo naše překvapení, když na nás na nástupišti čekalo Pendolino (nejrychlejší vlak, který jezdí na území ČR), si umí jistě každý představit. Rychle jsme tedy nastoupili a vyrazili rychlostí až 140 km/h do Stříbra.

Ze stříbrského nádraží jsme pokračovali okolo řeky Mže rovnou ke štole Prokop. Cestou jsme potkali ještě několik menších štol, pár tabulí naučné stezky a také několik betonových bunkrů z 2. světové války. Po příchodu ke štole jsme se hned přidali k prohlídce, která právě odcházela do útrob štoly, a tak jsme nemuseli vůbec čekat. Ten kdo měří víc než 160 cm vyfasoval hned na začátku přilbu, aby náhodu nedošlo k úrazu a mohli jsme se vydat na 750 m dlouho trasu.

Při prohlídce jsme se dozvěděli hodně zajímavostí z historie těžby ve Stříbře, viděli jsme, jak se postupem času modernizovalo vybavení horníků, co všechno musel mít správný horník u sebe, jaké se při těžbě ve štole používali výbušniny a mnoho dalších zajímavých věcí. Bylo to moc hezká 70 minutová prohlídka, na jejímž konci už byli zmrzlí i ti největší otužilci, protože ve štole je stálá teplota 8°C, takže ihned po vystoupení na povrch následovala vydatná svačina na slunci.

Vzhledem k tomu, že jezdí o víkendu vlaky z a do Stříbra s velkými intervaly, museli jsme se po svačině vydat zpět na nádraží, abychom se v nějakou rozumnou dobu dostali domů. A představte si, opět nás do Plzně odvezlo Pendolino. V Plzni jsme měli zase víc jak hodinu čas, tak jsme si koupili točenou zmrzlinu a nějaké sladké dobroty v pekárně, venku na lavičce počkali na vlak do Chotěšova a rozebírali zážitky z dnešního výletu.

Fotogalerie z výletu je ZDE.

Jana

Kalendář akcí