Milavečské mohyly (TOM)

Náš dnešní pochod nás zavedl do okresu Domažlice, konkrétně do Milavčí, kde jsme už pěkných pát let na žádném pochodu nebyli.

Sraz byl tradičně na nádraží v Chotěšově, ale protože byl také Masopust, sešlo se nás jen šest. „Žralokem“ jsme odjeli do Milavče, kde jsme se hned na nádraží vyfotili, protože kdoví kdy se sem opět dostaneme. Potom jsme našli modrou turistickou značku a přes celou vesnici jsme došli okolo fotbalového hřiště až ke hřbitovu, kde jsme našli první tabuli naučné stezky Milavečské mohyly.

Dál jsme pokračovali stále po modré, která vedla stejnými cestami jako naučná stezka. Nejprve jsme šli chvíli po polní cestě, která poté postupně přešla v lesní a to už jsme se pomalu začínali rozhlížet, jestli nějakou mohylu uvidíme. Naštěstí u té nejvýznamnější byl ukazatel a odbočka z modré značky, protože sami bychom ji asi nenašli, byl to prostě „obyčejný“ kopec v lese. Řekli jsme si tady k čemu vlastně mohyly sloužili a z informační tabule se dozvěděli, jaké zajímavé archeologické nálezy se v okolí Milavčí a Chrastavic našly.

V blízkosti dalších mohyl už se ale blížil pomalu čas svačiny a tak jsme využili stůl s lavičkami a udělali si přestávku. Po posilnění jsme pokračovali dál mírným stoupáním k Chrastavicím. Na vrcholu stoupání jsme našli zbytky sněhu navátého z polí a to bylo radosti a přišla na řadu i koulovačka. Po pár metrech se před námi objevila Chrastavická rozhledna.

Hned jsme na ní vylezli, ale bohužel bylo velmi špatné počasí na to, abychom se mohli rozhlížet po okolí. Od rozhledny už to byl do Chrastavice jen kousek a celou dobu z kopce, takže jsme byli za chvíli na chrastavické návsi, kde jsme naplno využili dětské hřiště.

Po vyřádění na prolézačkách a nasvačení jsme pokračovali polní cestou směrem na Milavče. Bohužel za chvíli polní cesta skončila a bylo nutné jít asi kilometr po silnici. Ale i na takové věci jsme připraveni, a tak jsme vytáhli reflexní vesty a pěkně svítiví vyrazili. Řidiči, které jsme po cestě potkali, nevěřili vlastním očím a nejspíš si mysleli, že jsme se ztratili z nějakého masopustního průvodu.

Když jsme bez problému došli do Milavčí, měli jsme ještě chvíli času do odjezdu vlaku a tak jsme se ještě podívali po vsi a potkali maškarní průvod a u kapličky našli léčivý pramen.

Fotogalerii akce si můžete prohlédnout ZDE.

Jana

Kalendář akcí