Svatováclavský výšlap

V sobotu 27. září jsme vyrazili do Letin na Svatováclavský výšlap. Předseda, který tuto tradici zavedl, s námi bohužel nemohl jet, tak nás vyrazilo jen šest. 

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Jedna šla po směru naučné stezky (NS) Čertovo břemeno a z Libákovic se vrátila zpět do Letin po silnici. Druhá skupina prošla celou NS v protisměru, což se ukázalo jako špatný nápad, protože skutečná trasa vedla místy jinudy, než je zakreslena v mapách. Ale úspěšně jsme si našli svoji cestu a na všechny stanoviště jsme trefili. Jedná se hlavně o úsek mezi Letinami a kaplí Sv. Huberta. Pokud ale půjdete ve směru NS a budete se řídit šipkami, tak byste měli trefit. Pak už vše sedělo jak má,  a s druhou skupinou jsme se sešli podle plánu na rozhledně Kožich.

Odtud jsme se podívali nejen na klášter v Chotěšově, ale každou minutou se výhled zlepšoval a za chvíli vystupoval z oparu i obrys Českého lesa nebo meteorologická věž na vrcholu Praha v Brdech. Výhled stál opravdu za to.

Pak jsme se zase rozešli každý svým směrem a znovu jsme se sešli až v pivovaru v Letinech, kde jsme vyzkoušeli místní piva a pochutnali si na výborném jídle.

Fotografie z výšlapu jsou k vidění ZDE.

Tomáš

Kalendář akcí