Výšlap na Radyni (TOM)

V pátek 8. srpna 2014 jsme se po neuvěřitelných 12 letech vydali s turistickým oddílem na zříceninu hradu Radyně.

Sešli jsme se v 8:10 na nádraží v Chotěšově a přesto, že jsou prázdniny se nás nakonec sešlo sedm. Jeli jsme vlakem na hlavní nádraží v Plzni, kde jsme samozřejmě nezapomněli koupit nějaké sladké dobroty v nádražní pekárně a potom jsme se vydali k budově bývalého komorního divadla. Tady jsme chvilku počkali na trolejbus č. 13, který nás potom odvezl do Černic. Odtud jsme se vydali po žluté turistické značce na konec Černic, dál kolem obchodního centra Olympia až na okraj lesa, kde jsme se už rádi schovali do stínu, protože chůze po rozpáleném asfaltu a ještě v docela hustém provozu nebyla nic moc.

V lese jsme se pořád drželi žluté turistické značky a z ukazatele jsme se dozvěděli, že cesta na Radyni je dlouhá 4 km, takže jsme si ještě udělali malou sváču, abychom se na cestu posilnili. Než se všichni dosyta občerstvili, připravil si pro nás Vašík (nejmladší člen našeho oddílu) stopovačku, která měla devět záludných úkolů a většina z nich byla nějakým způsobem spojená s naším dnešním cílem. Stopovačka byla dlouhá cca 2 km, takže jsme po jejím skončení byli v půlce cesty na vrchol.

Dál jsme pokračovali stále po žluté a stále do kopce. Kousek pod Radyní jsme narazili na docela velkou skálu a je jasné, že jsme nemohli jít jen tak bez povšimnutí kolem. Nejprve jsme si ji prohlédli ze země a ti odvážnější si potom vyzkoušeli i trochu horolezectví. Od této skály (bohužel jsme nikde nezjistili její jméno) už to byl na Radyni jen kousek, a tak jsme rychle vyrazili do posledního kopce, který nás od této nejznámější zříceniny v kraji dělil.

Pod Radyní jsme se ještě v klidu nasvačili a pak už se vydali na samotnou prohlídku Radyně. Z její vyhlídkové věže byl docela slušný výlet, a tak jsme bez problému jen pouhým okem viděli například rotundu ve Starém Plzenci, kostel v Přešticích ale hlavně také klášter v Chotěšově.

Z Radyně jsme se stále drželi žluté značky a protože to bylo pořád z kopce, tak nám cesta rychle utíkala a zanedlouho jsme přišli do Starého Plzence, kde jsme zakončili náš dnešní výšlap. Z plzeneckého nádraží jsme přejeli opět na hlavní nádraží do Plzně, kde jsme jen přestoupili a nechali se odvézt na nádraží do Chotěšova, kde byl definitivní cíl dnešního pochodu.

Fotogalerie z výšlapu je k vidění ZDE.

Jana

Kalendář akcí